28.06.2008 11:52

Středoasijský pastevecký pes

Patří mezi nedávno uznaná plemena FCI. Středoasijský pastevecký pes má mimořádně vyvinuté teritoriální cítění, ale je také značně samostatným tvorem. Proto je vhodný zvláště pro hlídaní větších pozemků a ploch. Je-li správně socializovaný, je dobře zvladatelný. Pokud socializace a vazba k majiteli chybí, jedná zcela podle svého uvážení.

Středoasijští ovčáci jsou větší až velcí psi robustní stavby těla, silní, odvážní, nedůvěřiví vůči cizím, nenároční, snadno přizpůsobiví různým klimatickým podmínkám. To vše umožňuje široké použití středoasijských ovčáků v nejrůznějších oblastech. Středoasijští ovčáci jsou rozšířeni zvláště v republikách střední Asie a v jim přilehlých oblastech. 

Je to přírodní plemeno mající stejnou morální zásadu, jako starověké kmeny, jimž se říkalo barbaři. Tomu koho přijali mezi sebe nesměl být zkřiven vlas na hlavě . Stejné zásady ctí i středoasiat.

Asiat se necvičí, asiat se vychovává! Správným postupem z něj uděláte  vyrovnaného společníka, který zasáhne jen v okamžiku nutnosti a nebude zbytečně nebezpečný pro své okolí. Je to přírodní plemeno, jež si vyhodnocuje situaci samo a někdy i jinak, než chcete vy. Budete-li při výchově používat násilí a fyzickou sílu ,tohoto psa si nezískáte, ba právě naopak, pes vám přestane důvěřovat.Musíte se pro něj stát alfou,kterou respektuje a ctí.

—————

Zpět


Kontakt

CHS Bash Tutan

Tasovice 53
67125 Hodonice
okr. Znojmo


00420 773 587 485